Hírek

2018. február 14.

 

Szent Imrések

nagy könyve - Szavazás

 


Kálnay Adél: Az igazi ajándék

A történet főszereplője Zsuzsi nevű játékbaba és két aranyos hatéves kislány, akinek a sorsa különböző. Kata az egyik lány, aki anyukájával és Zsuzsi babájával él, akit még karácsonyra kapott anyukájától. Egy pár hónap elteltével anyukájának el kellett mennie Afrikába dolgozni, így anyukája testvére Judit vigyázott rá.
Juli a másik lány, akinek még szomorúbb sorsa van Katánál, aki gyermekotthonban él. Magányos, szomorú és nincsenek barátai. Zsuzsi kalandja akkor kezdődik, amikor anyukája elhozza a játékboltból és karácsonyi ajándékként lepi meg kislányát. Rengeteg kalandban vesznek részt Katával, amíg a a parkban egy veszekedés útján elveszíti a babát. Zsuzsi egyedül ült a padon, amíg jött egy néni és elvitte. Szomorú napokon vesz részt Zsuzsi egyszer csak azt veszi észre, hogy egy gyermekotthonban van egy Juli nevű kislánynál, így ismerkedtek meg és lettek jó barátok.
Egy balatoni nyaralás útján ismerkedik meg Juli Katával és ennek során igazi barátokká lettek. Zsuzsi baba nagyon örült, amikor meglátta Katát, hisz nagyon hiányzott neki. Attól a naptól kezdve mindig találkoztak. Eljött a karácsony. Kata egy örömteli meglepetést kapott anyukájától, aki szerencsésen hazajött és így együtt töltötték az ünnepeket. Az a meglepetés nem volt más, mint Juli, akit örökbe fogadtak és így Zsuzsi babának se kell utazgatni a két lány között. Így lett Katának egy testvére.

Tamási Áron: Ábel a rengetegben

A könyv szókinccsel és hamisítatlan székely humorral gazdagított, soha nem olvastam még ilyen nyelvezetű könyvet. A régi erdélyi tájszólást idézi fel.
Nekem a kedvenc szereplőm a könyvből Ábel. Azért, mert minden helyzetben feltalálta magát, és ő annyi idős, mint én.
Az tetszett benne, hogy jobban megismertem az erdélyi emberek mindennapjait. A nagy szegénység ellenére mindig feltalálják magukat.
A kedven párbeszédem Ábel és édesapja között hangzik el a könyv elején.

Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Hannah családja új helyre költözik, elsős lesz egy középiskolában. Ez már elég nehéz egy tini életében. Egy idő után jönnek a pletykák, amik olyannak állítják be ami igazából nem ő. A lány nagyon magányos és egyedül érzi magát. Csúf dolgokat csinálnak Hannah-val és csúnya dolgokat terjesztenek róla. Clay segíteni akart volna neki, de Hannah ellökte magától. Hannah próbál beilleszkedni, de azok az emberek akikben megbízott kihasználják, eltaszítják, megalázzák – ez mind már csak később derült ki.
Hannah Beker öngyilkos lesz. 13 kazettát készít. Minden kazetta 1-1 emberhez szól. 13 okát meséli el a kazettákon, ami a tettéhez vezetett.
Clay szemén keresztül látjuk a jelent és Hannah meséli el a múltat és az életét a kazettákon. Nagyon ügyesen oldotta meg az író, könnyen lehet értelmezni mit mond Clay, mert ő folyamatosan narrálja és közbeszól miközben Hannaht hallgatja a kazettákon.
Clay épp hazaért az iskolából, mikor a verandán egy csomag várja. Nincs rajta feladó. A csomagban a kazetták voltak. 13 kazetta, 13 embernek, 13 okkal. Volt két szabály: Ha elküldték neked ezt a csomagot, az azt jelenti, hogy benne vagy ebben a 13 emberben. Csak meg kell hallgatnia a kazettákat és továbbküldeni. Járt ehhez egy térkép is, miközben hallgatják a szalagokat elmehet oda, ahol az eset történt.
Kell-e ilyen könyveket olvasni? Egyértelműen igen. A történet leginkább arra hívja fel a figyelmüneket, hogy cselekedeteinknek milyen következményei lehetnek.

Jenny Hann: A nyár, amikor megszépültem

Belly ezen a nyáron tölti a tizenhatot. Szülei elváltak, így anyjával Laurellel és bátyjával Stevennel él. Laurelnek van egy barátnője Susannah, a főiskola óta ismerik egymást. Susannahnak van két fia Bonrad és Jeremiah. Conrad tizenhét éves komoly fiú, és minig gitározik. Jeremiah csa kicsit idősebb Bellynél, nagyon szeret viccelődni és mindig magára vállalja a békítő szerepet. Belly amióta megszületett, minden nyarat Susannah Causins Beach-i nyaralójában töltötte. Számára ez a hely jelentette az otthont, a nagy ház, úszómedencével és a hozzá tartozó óceánparttal. Bellynek Jeremiah mindig is nagyon jó barátja volt, sok mindenben egyet értetek és ha kellett megvigasztalták egymást. Conrad ő más volt, nem tudja Belly mikor szeretett belé, de mindig felnézett rá. Sok vidám dolog van ebben a könyvben, de a szomorú dolgok is helyet kaptak. Jót szórakoztam rajta, ahogy Belly Stevennel civódott, mint két kisgyerek. Jeremiah mindig piszkálta, ugratta Bellyt, és a medencébe lökte. Conrad inkább magában szórakozott, de néha ő is részt vett a vízicsatákban. Belly kis ideig járt egy Cameron nevű fiúval, akit régebbről látásból ismert, de szíve mélyén Conradot szerette. Elszorított az a dolog, amikor Susannahnak kiújult a mellrákja és ráadásul a férje elhagyta. Mindenkit megviselt Susannah romló állapota. Belly nagyon közel állt hozzá, éjszakánként bejártak úszni a medencébe és kiöntötte a lelkét neki. A szk és a szomorú dolgok és a hosszú együtt töltött idő összekovácsolta a társaságot. Laurel ápolta Susannaht, és a gyerekek ősszzel iskolába mentek. Belly szerelmet vallott Conradnak és viszonzásra talált.

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak

A regény a görög mitológia alapján készült. A főszereplő Percy Jackson egy kitalált személy, aki nem része a görög mitológiának. Ő egy 12 éves, diszlexiás fiú, akinek folyamatos gondot okoz neki a tanulás. Nem állnak össze a fejében a szavak, a betűk folytan elúsznak a szeme előtt. Mindig bajba keveredik, ezért évente másik iskolába kell mennie.
Nekem az eddig olvasott könyvek közül ez volt a kedvencem. Tetszett a nyelvezete, a humora, a fordulatossága. Ez tényleg az a könyv volt, amit nem tudtam letenni.

Holly Web: Lucy a pöttöm kiskutya

Lauren kutyájának, Bellának kiskutyái fognak születni. A lány alig várja, hogy a kölykök megszülessenek. Azt is tudja, hogy mindegyik kutya új gazdihoz fog kerülni. Amíg Lauren iskolában volt, megszülettek a kiskutyák. Az egyik kölyök egészen aprócska volt, Lauren szülei abban sem voltak biztosak, hogy életben marad a kutyus. Lauren a következő nevet adta neki: Lucy. Lucyt kétóránként kézből kellett etetni. Ezzel a nehéz feladatta Lauren megbirkózott. Lucyért bármit megtett volna, hogy életben maradjon. Olvas el te is a történetet! Garantálo, hogy tetszeni fog!

Tea Stilton A fekete baba rejtélye

Öt egérlány Japánba indul, egy tanulmányi kirándulásra. Megismerkednek a Japán népszokásokkal, és egy igazán kedves és elbűvölő lánnyal, a neve Kumi. Kumi édesapja Nakamura úr, egy híres bumrakuláb mester, akinek tulajdonába került egy 400 éves marionett báb, ami nagyon sokat ért. Nakamura barátja: Kamuszaki úr könyörgött Nakamurának, hogy adja el neki a híres marionett bábot, de ő nem élt a lehetőséggel. Ezért Kamaszaki úr elraboltatta Nakamurát, hogy eltegye láb alól. Kumi ezt nem tudta, csak azt, hogy elrabolták az édesapját. Kamuszaki úr úgy tett, mintha segíteni akarna nekik és azt a tervet eszelte ki, hogy a marionett bábot odaadják a rablóknak és ők visszaadják Nakamurát. Közben ő majd hívja a rendőröket. Mindenk ott volt a megbeszélt helyen, csak Kamuszaki és a rendőrök nem. A rablók elvették a bábot és elmentek. Kamuszaki még mindig nem érkezett meg. Az egérlányok rájöttek a turpisságra. Rájöttek, hogy Kamuszaki úr miért szerette volna, hogy a marionett bábot adják oda a rablóknak. A lányok elmentek Kamuszaki úr házába és vissza hozták a marionett bábot és Nakamura urat. A rendőrök átvizsgálták a helyet és rájöttek, hogy Kamuszaki gyűjteménye jelentős része lopott. Kamuszaki urat lecsukták és a rablókat is.

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Ajánlás:
Ez egy fantasy műfajú könyv. A könyv egy különleges képességgel bíró fiúról szól, akinek a szüleit megölte egy gonosz varázsló. A szülők elvesztése után Harry édesanyjának a rokonaihoz kerül, akik megpróbálják Harryből ezt különleges mágiát kinevelni.A képességei miatt kap egy levelet Harry a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzőtől, melyben az áll, hogy felveszik az iskolába. Innentől indulnak a bonyodalmak és szövődmények sorozata, melyek Rád várnak!


 

 
Legfrissebb híreink